Verkiezingskoorts


Zondag is het weer zover.

Dankzij de verkiezingen heeft iedereen weer de kans om zich belangrijk te voelen. Veel partijen spannen zich in om de kiezer (‘hun’ kiezer) er van te overtuigen dat zijn/haar stem er toe doet.

Vanuit één van de grondideeën van Kant (“Zorg ervoor dat de regels van jou gedrag voor alle andere mensen van toepassing kunnen zijn” ) is het af te raden om niet te gaan stemmen… Als iedereen dat doet, valt dat namelijk nogal op.

Want stemmen is niet verplicht. Je moet je gaan melden bij je verkiezingsbureau. Maar niemand kan gedwongen worden ook effectief een stem uit te brengen. Elke verkiezingszondag weer zijn er heel wat mensen die dan ook ‘blanco’ stemmen. Hun motivering verschilt per kiesgerechtigde. Voor een aanzienlijk deel zal er wel een soort “ach, wat maakt het eigenlijk uit” in weerklinken.

Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat er in meer extreem-rechts kiezers dan andere kiezers aangeven dat ze, indien de opkomstplicht zou worden afgeschaft, niet meer zouden gaan stemmen.

Kan dat betekenen dat extreem-rechtsstemmers eigenlijk stemmen tègen het huidige systeem, in plaats van vóór het ideeëngoed en de programma’s van extreem-rechts? Als dat klopt, zou het afschaffen van de opkomstplicht een trendwijziging kunnen teweegbrengen in de opmars van extreme partijen.

Anderen denken dan weer dat dit evengoed het stemmenaantal van de ‘gewone’ partijen zou schaden, misschien zelfs in het voordeel van de extremere partijen, die (naar eigen zeggen) meer geëngageerde kiezers hebben dan de grijze-massapartijen.

Nu ik zelf niet meer meestem in Antwerpen, kijk ik met een ietwat meewarige blik naar de Metropool, zoals een familielid naar een doodzieke oom kijkt: de kans is verdomd groot dat hij het niet haalt… maar er kan altijd nog een spectaculaire genezing optreden.

Indien de trends van de voorbije jaren zich voortzetten, zal de vraag worden: hoe slecht is een coalitie met extreem-rechts voor de economische en sociale positie van Antwerpen? Zou VB zich kapotregeren in het Stad? Bijzonder ingrijpende veranderingen zullen ze alvast niet kunnen teweegbrengen. Er blijft nog altijd meer dan de helft van de kiezers die, om welke reden dan ook, niet voor VB kiest.

Houden zo, als je ’t mij vraagt…

Advertenties

1 Response to “Verkiezingskoorts”


  1. 1 Tim donderdag 5 oktober 2006 om 23:06

    Dat ze zo’n sociaal experiment maar laten …

    Je hebt de argumenten rond de kiesplicht inderdaad mooi opgesomd. Mijn mening helt over naar afschaffen om enkel de gemotiveerde mensen te gebruiken. Dat extreem-rechts hier last van zou hebben geloof ik wel maar de belangrijkste reden is echter het verminderen van de media hype die politici nu proberen creeëren. Inhoud zal terug iets belangrijker worden, hoop ik.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: