Engelen kunnen vliegen…


Tijdens zijn eerste grote interview als paus sprak Benedictus XVI ook kort over het belang van zelfrelativering en humor.

Een citaat dat me diep trof:

“Engel können fliegen, weil sie sich leicht nehmen!”
Het hele interview en het bedoelde fragment vindt u hier.

ka-w1362p.jpg

Ernst is natuurlijk belangrijk, zeker als het om religieuze zaken gaat. Ons heil heeft er immers mee te maken. Anderszijds valt het met toch op hoe weinig veel gelovigen ook de vreugde die het christendom in een leven kan teweegbrengen uitstralen. Gedragen wij ons wel als verloste mensen? Of slepen wij ons voort als mensen die onder zware lasten gebukt gaan, zonder hoop?

Twee citaten kunnen hier aan toegevoegd worden: “De belangrijkste bron van ongelukkig zijn is het feit dat we onszelf vaak te serieus nemen.” en “Wij zijn onze eigen ergste beulen en cipiers.” Deze twee uitspraken dienen natuurlijk niet om ons nog met een extra schuldgevoel op te zadelen. Ze willen ons bewust maken van het feit dat de oorzaak van onze negatieve gevoelens bij onszelf ligt. We maken van muggen olifanten.

Een grotere barmhartigheid naar onszelf zou voor de meeste mensen een hele bevrijding van schuldgevoelens betekenen. We kunnen wel vergeving vragen aan God en aan onze medemensen, maar als we onszelf niet kunnen vergeven, baat het niet. De onrust blijft in ons hart en we worden verteerd door negatieve gevoelens. Onwillekeurig hebben mensen de aandrang zichzelf te ‘straffen’ of zich een plezier te ontzeggen. Gunnen we onszelf het geluk wel? Dat is nogthans de finale drempel om het geluk te bereiken.

Als we Gods gebod “Bemin uw naaste als uzelf” ernstig nemen, moeten we ook onszelf beminnen. Vaak hoor ik partners van elkaar zeggen dat juist de kleine kantjes de vonk hebben doen overslaan en de relatie levendig houden. Waarom aanvaarden en beminnen we die minder volmaakte kantjes dan niet in onszelf?

Engelen kunnen vliegen omdat ze zichzelf niet te zwaar opnemen. De psalmist zegt dat God de mens heeft geschapen boven de engelen, haast aan God gelijk. Laten we elkaar dan een aangename vliegervaring toewensen!

Engel

Advertenties

0 Responses to “Engelen kunnen vliegen…”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: