Zangnamiddag te Averbode


Gisteren, dinsdag 26 december, had er een zangnamiddag en -avond plaats te Averbode (abdijkerk) en Ekeren (St.-Lambertuskerk).

Koor & Stem Leuven organiseerde deze zangactiviteit met kerstliederen uit oude en nieuwe tijden. De bedoeling was eenvoudig: samen kerstliederen zingen. De resultaten waren groots.

Het aanzingkoor was deze keer Wodan Skalden uit Leuven, dat we in Averbode kennen van de jaarlijkse Passievespers op Palmzondag. Zij trokken de aanwezigen over de laatste schroom-drempel om uit volle borst een schat van liederen aan te heffen.

Poëtische en prozaïsche teksten werden sfeervol voorgedragen door Katlien Verdoodt. Allerlei aspecten van het kerstgebeuren werden, zowel vanuit bijbelse als andere thema’s belicht, zodat de liederen hun diepe betekenis nog dieper konden laten klinken in ons hart.

Aan het orgel het alom -en zeker in deze weblog- geprezen improvisatiegenie Kris Wittevrongel, die met meesterschap de verschillende kerstliederen aan en door elkaar rijgde tot een snoer van juwelen. Eén van de merkwaardigste staaltjes van deze namiddag en avond was het reeds “voorspel(l)en” van het slotlied “Nu zijt wellekome” door de melodielijn ervan te verdelen over twee strofes van “Uit uw hemel zonder grenzen”. Wie nog niet overtuigd was van de vindingrijke muzikale knipoogjes van Wittevrongel, was het na deze ‘kerstcantate’ zeker wel.

De algemene leiding van de namiddag was voor medebroeder Jos Bielen, die met wat tips en trucs voor de zingende aanwezigen het eerste halfuur inoefende, zodat wat men bij een concert “publiek” noemt, nu “deelnemers” heette. Gezien zijn vlotte dirigeerstijl is hij op de foto’s maar scherp te zien tot aan de ellebogen…

Een volle abdijkerk mocht ’s middags alvast zien dat het goed was. Naar verluidt was er ook in Ekeren een mooie groep deelnemers aanwezig.

Een bijzonder mooi kerstdessert, dat doet uitkijken naar de Passievespers en de volgende zangnamiddagen in Averbode of elders!

Advertenties

1 Response to “Zangnamiddag te Averbode”


 1. 1 DELANDE FRIEDA donderdag 28 december 2006 om 10:45

  In naam van de aanwezigen van het koor Wodan Skalden.

  Zingen, en zeker zingen met inhoud, maakt een mens rijker.
  Nieuwe mensen leren kennen, maakt een mens rijker.
  Op nieuwe plaatsen vertoeven, maakt een mens rijker.

  Wij zijn gewoon dankbare, gelukkige zangers….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

 • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: