Kerknet – 16 april 2007


MGR. VAN LOOY GING VOOR IN DUBBELE PRIESTERWIJDING IN ABDIJ VAN AVERBODE

GENT (Kerknet) – Gisterenmiddag werden in de norbertijnenabdij van Averbode de 63-jarige Andreas Willems en de 26-jarige Vincent Ceulemans priester gewijd. Mgr. Luc Van Looy, de bisschop van Gent, ging voor in de wijdingsplechtigheid en hield ook de homilie. Daarin plaatste hij de radicale en verrassende keuze van de twee wijdelingen tegen de achtergrond van de evangelielezing van de tweede paaszondag: de eerste leerlingen, vergaderd rond diezelfde tafel waar ze met Jezus eucharistie gevierd hadden, maken moeilijke dagen door. Ze zijn bang hetzelfde lot van Jezus te ondergaan. Sommigen zijn al terug naar huis, volledig ontmoedigd. “Maar dan komt Christus, onverwacht, op een nieuwe manier, zonder deuren open te doen, bij hen. Het nieuwe van zijn aanwezigheid was al voorbereid op diezelfde plaats waar hij brood en wijn als sacrament van zijn aanwezigheid gegeven had. God is anders dan de mensen, wie in God opgaat en in Hem verblijft is niet zo maar ‘van de wereld’. De vergelijking met onze tijd, de houding vanwege de samenleving tegenover de Kerk en de onzekerheid van de kerkmensen te midden van de maatschappij doet ons nadenken over de rol van de gelovigen binnen het weefsel van de hedendaagse context”, aldus Mgr. Van Looy.

Oase

Maar dan komt Christus binnen en Hij roept mensen, onverwacht, op een nieuwe manier. Zoals Hij dat met Andreas en Vincent, hoe verschillend hun achtergrond ook is, heeft gedaan.
Mgr. Van Looy: “Wat dan de aantrekkingskracht geweest is van deze abdij zal elk van hen persoonlijk wel kunnen duiden, maar zeker is vandaag dat God aan het werk is door deze kloostergemeenschap binnen onze samenleving. Dit is een oase, hoognodig in onze tijd, niet zo maar om uw toevlucht te nemen ‘uit schrik voor de Joden’, om ons veilig te voelen. Het is een pastorale oase, niet alleen een aankomstlijn, het is veeleer een vertrekplaats. Van op het moment dat Jezus binnenkwam in de bovenkamer vlogen deuren en vensters open. De Heilige Norbertus van Xanten had goed begrepen dat hem een taak wachtte naar vele mensen toe, en dat hij zich daartoe moest terugtrekken om klaar te staan voor de confrontatie met de wereld. Priester zijn in de orde van de Heilige Norbertus combineert deze twee elementen: het is en een contemplatief en een pastoraal leven.”

Celibaat als radicale trouw

“Als priester hebben wij bijzondere gaven ontvangen, die vandaag zeker tekenen zijn voor de mensen”, sprak Mgr. Van Looy. “Ons celibaat is een uiting van radicale trouw, wellicht pas begrijpbaar voor wie op Goede Vrijdag het kruis van Christus aanbeden heeft; het teken van brood en wijn, het breken van het brood, dat zich na de eucharistie verlengt in de dienst aan armen, zwakken en hulpbehoevenden; het teken van vrede, de mens van de Verrezene die de dood overwonnen heeft; het teken van de vergeving, uitgedrukt in het verkwikkende wassen van de voeten, als dienst aan de kleinsten; het teken van de dialoog, luisteren naar het verhaal van de mensen; het teken van de tijdsinvulling, zo anders dan wat de wereld ons voorhoudt, tijd voor God, tijd om te luisteren naar de mensen. Daar gebeurt het, beste mensen waar luisteren naar het Woord van God en luisteren naar mensen die hun verhaal kwijt willen samenvloeit. Daar is God aan het werk, daar is priester zijn optimaal.”

Priesters nodig

“Vandaag gaan we meer dan voorheen overtuigd naar huis van het belang dat onze samenleving priesters nodig heeft”, besloot Mgr. Van Looy zijn homilie. “Het is een uitnodiging zorg te dragen voor onze priesters, te bidden en ijveren voor priesterroepingen, jonge mensen te steunen in hun verlangen op de priesterroeping in te gaan. En mocht nog iemand twijfelen aan de vreugde en het geluk dat het priesterschap brengt aan mensen, dan is het voldoende deze twee mensen vandaag te bekijken, mee te leven met hen. Spontaan gaan we God danken voor zulke intense gave gegeven aan mensen.”

Advertenties

0 Responses to “Kerknet – 16 april 2007”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: