Homilie – Huwelijksviering van Jo en Ellen


Uitgesproken tijdens de huwelijksviering van Jo Beckx en Ellen Van Loock op zaterdag 2 juni 2007 in de parochiekerk van Meerhout-Gestel.

Evangelielezing: Johannes 15,9-13

Wij hebben vandaag redenen om blij te zijn. Want onze God, die Liefde is, heeft besloten zich te laten zien in de liefde tussen twee mensen.
Terwijl Jo deze kerk binnenkwam, konden we in de liedtekst horen:
(en ik vertaal een beetje vrijer:)
“I’ve no doubt that it’s love – I found you’re enough”
“Ik twijfel er niet over dat het om liefde gaat. – Ik heb ontdekt dat jij de moeite waard bent.”
En toen Ellen naar voren kwam hoorden we:
“The touch of your hand says you’ll catch me whenever I fall.” –
“De manier waarop je me aanraakt vertelt me dat je me niet in de steek zal laten, wat er ook gebeurt.”

Beste Jo en Ellen, deze twee stukjes geven ons een hint van de kracht en de dynamiek van jullie relatie. Daarstraks hebben jullie deze relatie verbreed, toen jullie door de burgerlijke overheid voor de samenleving als man en vrouw, als echtgenoten, ingeschreven zijn. Daarmee hebben jullie van jullie privé-relatie een maatschappelijk feit gemaakt: voortaan wordt jullie identiteit mee bepaald door het feit dat je getrouwd bent. Jullie zijn nu “meneer en mevrouw Beckx-Van Loock”.
Dat klinkt behoorlijk indrukwekkend hé? Wel, dat is het ook!

En nu willen jullie deze relatie ook in de hoogte en de diepte verruimen.
Jullie zitten temidden van de kerkgemeenschap om van deze burgerlijke verbintenis – een contract, zeg maar – een “verbond” te maken.

Wat is het verschil tussen een contract en een verbond?
Een contract is een zakelijke overeenkomst. Je zet allebei een handtekening en zo wordt het officieel. Een verbond is een religieuze overeenkomst, waar het gegeven woord van de twee partijen afhangt van de geloofwaardigheid van beiden.
Een contract is vaak gebonden aan een termijn en verbreekbaar, terwijl een verbond wel een duidelijk startpunt kent, maar geen einde.
In een contract wordt door de partijen vastgelegd wat de één van de ander moet krijgen. In een verbond beloven te partijen elkaar te geven, onvoorwaardelijk.

Wat jullie hier in deze viering zullen doen, hangt dus af van jullie en ons geloof. Want het is door de door jullie uitgesproken belofte dat wij, die er de getuigen van zijn – en Gerry en An zijn dit in het bijzonder in ons aller naam – voortaan zullen kunnen zeggen: inderdaad, Jo en Ellen zijn getrouwd. Ik was er bij, ik heb het gehoord. Ik geloof er in.

Getrouwd zijn heeft niet alleen te maken met dit ene moment. Dit is het kernmoment en het beginpunt, waarnaar jullie altijd weer terug kunnen kijken. Het is een mijlpaal in jullie levensgeschiedenis.Maar veel meer dan terug te kijken naar deze dag, waarop twee sporen samengevoegd werden tot één, zullen mensen het in het dagelijkse leven aan jullie kunnen zien. Ze zien het aan grote en kleine dingen: in jullie manier van leven, in de manier waarop je met elkaar omgaat. Ze horen het aan de toon waarop je over elkaar praat, de blik in jullie ogen. Er straalt iets uit.
Dat is dan ook wat ik jullie als wens wil meegeven: dat jullie uitstraling heel wat mensen mag inspireren. Vaak zal je daar zelf niet eens zo veel voor moeten doen. Da’s het grote mysterie van het huwelijk: de mensen zullen het vanzelf aan je merken. Je collega’s en patiënten op ’t werk, je vrienden en familie, …

In de evangelielezing droeg Jezus zijn leerlingen op om Hem na te volgen in de liefde. “Bemin elkaar zoals Ik u heb liefgehad. Geen groter liefde kan iemand hebben, dan deze: zijn leven te geven.” En dat is precies wat jullie dadelijk zullen doen. Met de hand die je aan elkaar geeft, geef je heel je leven. Alles wat je bent. Je talenten, je geluk, maar ook je kleine kantjes en je verdriet… je hele toekomst. Gaandeweg zal je elkaar verder ontdekken en leren kennen, leren waarderen en verdragen als ’t nodig is.

Jullie staan er niet alleen voor. Als eerste Grote Getuige voor deze levenskeuze nemen jullie God zelf. In zijn Naam mag ik jullie belofte beluisteren en er zijn zegen over uitspreken.
Er zijn hier veel mensen bijeen, maar ik weet zeker dat er nóg meer mensen zijn, die bereid zullen zijn jullie te steunen, doorheen goede en kwade momenten, net zoals jullie zullen beloven elkaar trouw te blijven doorheen alle dagen, ook al zal de ene dag beter zijn dan de andere.
En last but not least zullen er jullie kinderen zijn, die op ontelbaar veel manieren jullie zullen herinneren aan elkaar. Over enkele jaren zullen er momenten zijn dat je plots elkaars trekken en karakter zal herkennen in jullie kinderen. Ook je eigen bijzondere kanten zal je in hen kunnen ontdekken.

Wees dus voortaan met elkaar verbonden, zoals God zich met de mensen heeft verbonden in Jezus. Draag elkaar in lief en leed. Zoals het in de tussenzang gezongen werd: maak in jullie huwelijk waar, alles wat ooit over de liefde gezegd is.
En neem ook de mensen rondom jullie gezinnetje mee in deze liefdesdynamiek. Na het geven van de ringen zal jullie huwelijkskaars ontstoken worden. Zoals dat kleine vlammetje het verhaal vertelt van een groot vuur, wees zo een lichtje in het duister van de mensen die je ontmoet, een verhaal van liefde en hoop, van vertrouwen en geluk, dwars door alle moeilijkheden heen.
Amen.

Advertenties

0 Responses to “Homilie – Huwelijksviering van Jo en Ellen”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: