Homilie – huwelijksviering van Nico en Sofie


Uitgesproken tijdens de huwelijksviering van Nico Neyens en Sofie Stijnen op zaterdag 16 juni 2007 in de parochiekerk van Meerhout-Zittaart.

eerste lezing: De ontmoeting van de Prins en de Vos (hoofdstuk 21) uit De kleine prins, A. de Saint-Exupéry
evangelie: naar Johannes 15

Beste mensen, beste Nico en Sofie,
In de eerste lezing hoorden we een stukje uit het prachtige boekje van Antoine de Saint-Exupéry De kleine prins. Vlak voor de passage die we hebben gehoord ontspint zich een kleine dialoog tussen de kleine prins en de vos.

‘Kom met me spelen’, stelde het prinsje voor, ‘ik ben zo verdrietig…’
‘Ik kan niet met je spelen’, zei de vos. ‘Ik ben niet tam.’
‘O, pardon’, zei de kleine prins. Maar bij nader inzien vroeg hij: ‘Wat is dat ‘tam’?’

Tam maken, in het Frans apprivoiser, betekent voor de vos veel meer dan dat hij zich moet schikken naar de zin van de temmer. Mensen zijn geen wilde dieren, die men met zweep en vuur in bedwang moet houden. Enfin, dat durf ik toch hopen.
Elkaar tam maken betekent in dit verhaal: langzaam naar elkaar toegroeien, banden smeden, elkaar leren kennen en op een gegeven moment tot de conclusie komen dat je om elkaar geeft. Meer nog: dat je elkaar nodig hebt. En plots zal dan heel de werkelijkheid, die voordien niets bijzonders betekende, vertellen over je geliefde. Zoals voor de vos het graan verwijst naar de blonde haren van de kleine prins, zo zijn er heel wat dingen die in het leven van Sofie en Nico naar elkaar verwijzen. En straks komt daar een heel bijzondere verwijzing bij.
Wanneer Nico en Sofie straks de kerk uitschrijden – in kerken wordt nu eenmaal geschreden en niet gekuierd of gelopen – zullen jullie aan hun handen kunnen zien dat ze naar elkaar verwijzen. De ringen die ze dragen verwijzen naar de belofte die ze hier voor God en temidden van zijn gemeenschap zullen uitgesproken hebben. Ook hun gezichten, hun lichaamstaal zullen vertellen aan iedereen die het maar zien wil: wij houden van elkaar, wij zijn getrouwd.
Het zijn ringen, geen leibanden… met ‘elkaar temmen’ wordt dus niet bedoeld dat je je eigen zin opdringt aan de ander, ondanks de ander. Het gaat om een naar elkaar toegroeien, terwijl je jezelf blijft en ook de ander helemaal zichzelf blijft.

Beste Sofie en Nico, vandaag zijn jullie 4 jaar een koppel. Een heel stuk van het ‘elkaar temmen’ is dus al gebeurd. Jullie hebben elkaar leren liefhebben en waarderen. Dat is een proces dat vandaag niet ophoudt. Deze viering geeft jullie relatie een heel nieuwe dimensie. Door de belofte die jullie uitspreken, nemen wij jullie relatie in de gemeenschap op als een feit, iets waar we rekening mee moeten houden. Meer nog: we zullen aan jullie een voorbeeld nemen.
Aan het begin van de viering hebben we horen lezen: “liefhebben is een waagstuk beginnen waarvan je weet dat het de moeite waard is”. Een waagstuk, een sprong in het diepe… dat vraagt een groot vertrouwen in elkaar.
Een waagstuk dat de moeite waard is… je weet dus al dat het ook moeite zal kosten, misschien zelfs véél moeite. Maar in jullie belofte zeggen jullie dan ook dat jullie trouw aan elkaar zullen zijn in goede en kwade dagen. Want het is de moeite waard. En voor wie dat nog niet helemaal gelooft: kijk straks maar eens naar het geluk dat Sofie en Nico uitstralen. Kijk eens met hoeveel zorg ze deze viering hebben voorbereid, hoe ook andere mensen daar aan hebben meegewerkt. Zo’n feest geef je omdat het de moeite waard is, omdat jullie relatie de moeite waard is.

Jullie hebben me verteld dat jullie niet alleen aan jullie relatie aan het bouwen zijn. Er is ook een huis in aanbouw. En jullie hebben, door er zelf hard en veel in te werken, al gemerkt dat zo’n huis veel energie en tijd vraagt. Zo zal het met jullie huwelijk ook zijn. Soms moet je wat meer bezig zijn met het dak. Dat wil zeggen: zorgen dat jullie gezin beschermd is tegen de woelingen van de tijd, misschien ook tegen jaloersheid of wantrouwen. Soms moet je met de voortuin en de voordeur bezig zijn. Van een echtpaar verwachten de maatschappij en de Kerk ook wat inzet en openheid naar het leven buiten het gezin. Jullie schreven dit heel mooi op het einde van jullie boekje: we zijn altijd welkom. Dat is een grootmoedig gebaar, waar we met veel respect en bewondering dankbaar om mogen zijn. En het hoeft geen praaltuin te zijn, soms zal eenvoud nog het mooiste resultaat geven. De mooiste bloemen zet je misschien wel het beste in je achtertuin. Dat is de plaats waar jullie helemaal thuis zijn, waar je ontspannen kan genieten van elkaars gezelschap. Soms moet je wat meer in de tuin werken: onkruid uit de relatie halen.
Af en toe eens aan de zolder en de kelder denken is ook belangrijk: dat zijn de diepe fundamenten van jullie relatie en de plaats die God daarin heeft. De meeste bezoekers zal je niet naar de kelder of de zolder brengen, maar ze horen er ook bij… ze maken mee jullie huwelijkshuis tot een thuis.
En zo zou ik in heel jullie huis kunnen rondwandelen en er een symboolbetekenis bij bedenken. En voor veel kamers en plekjes heb je misschien zelf al een betekenis ontdekt, of zullen jullie die in de loop van de jaren ontdekken.
Dat huis is ook een belangrijk stuk zekerheid in je leven: je kan er altijd naar terugkeren, hoe je levensverhaal ook loopt, je hebt die zekerheid: jullie zijn vanaf nu voor altijd tochtgenoten en huisgenoten.
Net zoals Jezus in het evangelie geef ik jullie maar één opdracht mee: heb elkaar lief. Door dik en dun, bij vrede en in ruzie, bij spanning en ontspanning… heb elkaar lief, zoals God jullie liefheeft. En dan zal, wat er ook gebeurt, jullie huis een thuis zijn en overeind blijven tot in lengte van dagen. Amen.

Advertenties

0 Responses to “Homilie – huwelijksviering van Nico en Sofie”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 114,297 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: