Huwelijksviering Stefan Vranken en Monique Vangeel


Uitgesproken ter gelegenheid van de huwelijksviering van Stefan Vranken en Monique Vangeel in de Sint-Antoniuskerk te Edegem op vrijdag 24 augustus 2007.

Verwelkoming aan het portaal

Goede Monique en Stefan,
de kerkgemeenschap is blij dat jullie willen huwen.
Daarom mag ik voor jullie uitgaan om jullie plechtig tot bij het altaar te brengen.
Laat hier bij de deur achter: alle zenuwen, alle onzekerheid,
alle gedachten en gevoelens die jullie geluk om deze dag kunnen verstoren,
alle herinneringen ook aan wat er moeilijk of zelfs slecht is geweest.
Kom thuis bij God, die besloten heeft in jullie liefde te tonen
hoe Hij van mensen houdt, hoe sterkt de liefde is.
Laten we binnengaan waar Hij woont:
in het hart van de gemeenschap die samenkomt in zijn Geest.

Opening van de dienst

In de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. Amen.

De genade van onze Heer, Jezus Christus, de liefde van God
en de gemeenschap van de heilige Geest zij met u allen.

Zusters en broeders,
zonet bracht ik twee mensen plechtig naar voor in deze kerk. Dat kan u niet ontgaan zijn.
Jullie zijn allemaal welkom in dit huis van gebed, het huis van deze geloofsgemeenschap.
Maar vandaag wil deze kerkgemeenschap heel bijzonder Monique en Stefan verwelkomen. We hebben hen feestelijk ingehaald en plaatsen hen in ons midden,
want zij hebben de wil geuit met elkaar te trouwen.
Zij willen met elkaar het verbond van het huwelijkssacrament sluiten.
En in naam van de gelovige gemeenschap mogen jullie allemaal,
maar Nora, Sabrina en ik in het bijzonder daarvan getuige zijn.
We zullen naar hen kijken en luisteren.
Hopelijk maken we jullie daardoor niet te zenuwachtig,
want we willen door ons hier-zijn juist onze vreugde aan jullie tonen.
En onze verbondenheid met jullie drukken we uit door met en voor jullie te bidden.

Homilie

Lezingen:
1 Kor. 12,31-13,8a Als ik de liefde niet heb, baat het mij niets.
Joh. 17, 20-23 Opdat zij volmaakt één zijn.

Beste Monique en Stefan,

normaal gezien is het in de vieringen van christelijke gemeenschappen de voorganger die de kern van de viering verkondigt en uitbeeldt: hij vertegenwoordigt Christus, die temidden van zijn leerlingen aanwezig is, tot hen zijn woorden spreekt en met hen het brood breekt.
Maar in deze huwelijksviering zijn jùllie de voornaamste verkondigers van een bijzonder groot en diep mysterie: de liefde van God voor zijn volk, van Christus voor zijn Kerk.
Ja, door vandaag jullie huwelijksbelofte uit te spreken worden jullie een teken van het liefdesverbond tussen God en de mensen. Deze viering heeft dan ook twee richtingen: ten eerste brengt ze tussen jullie een levensverbond tot stand, ten tweede is ze ook de verkondiging van de liefde die de moeite waard is om zichzelf weg te schenken aan elkaar. Jullie tonen door het huwelijk dat jullie van elkaar houden, dat jullie één willen worden. En zo worden jullie de verhoring van Jezus’ gebed tot de Vader, zoals we het zonet in de evangelielezing gehoord hebben.
In de voorbereidingen voor dit huwelijk hebben we geprobeerd heel wat hoeken en kanten van dit mysterie te overwegen. Het moet me van het hart dat het voor mij heel inspirerende en fijne momenten zijn geweest. Ze hebben me overtuigd van jullie liefde voor elkaar, een liefde die zo ver gaat dat je nu bereid bent je heden en toekomst aan elkaar te schenken. Jullie willen elkaars toekomst worden. En ik geloof er in. En deze mensen rondom jullie geloven dit ook.
Ik heb jullie al heel wat mogen vragen en vertellen over het huwelijk. Nu is het misschien goed dat ik me even tot die andere mensen richt en ook aan hen verkondig wat deze viering wil uitdrukken en tot stand brengen.

Beste mensen,
de lezingen en gebeden van deze viering spreken steeds weer opnieuw van één van de grootste mysteries die we in het leven ontdekken: de liefde. Een mysterie is niet iets mysterieus, alsof we het nooit zouden kunnen kennen of doorgronden. Nee, een mysterie is in de eerste plaats iets dat onze controle en onze menselijke beperktheid te boven gaat. Zo is ook de dood een mysterie. Maar sterker nog dan de dood is de liefde. Meer nog: alles in de wereld wordt waardeloos en leeg als we de liefde moeten missen.

Paulus schrijft aan de christengemeente van Korinte: ik zal u een weg tonen, die boven alles verheven is. En in plaats van een uiteenzetting te beginnen over wat je allemaal moet doen en laten in het leven, begint hij, geïnspireerd door de heilige Geest van God, die Liefde ís, de Liefde te bezingen.
En ook Jezus’ gebed, dat bij Johannes opgetekend staat, vlak voordat Jezus wordt overgeleverd om gekruisigd te worden, zet die liefde centraal. Jezus bidt dat zij, die in Hem geloven, één zouden zijn, verbonden in die liefde die de Vader en de Zoon bemind.
De liederen tijdens deze viering drukken telkens weer deze thema’s uit. In bijna elke tekst kan je het verlangen van de mens naar God én het verlangen van het bruidspaar naar elkaar beluisteren. De vreugde, de bevrijdende zekerheid, het vertrouwen, … ze komen ter sprake. Geen wonder dat men deze muziekstijl “gospel”, “blijde boodschap” noemt. Het helpt ons om ons helemaal te laten onderdompelen in het mysterie van de Liefde.

Dadelijk zullen Monique en Stefan elkaar trouw beloven voor de rest van hun leven. We hebben geen kristallen bol genomen om te zien of het allemaal wel prima zal gaan. Er zijn geen orakels geraadpleegd, geen ingewanden geschouwd, geen kaarten gelegd. Trouwen heeft te maken met ver-trouwen. Vertrouwen dat God deze twee mensen niet in de steek zal laten, wat er ook gebeurt. Vertrouwen in elkaar, dat je partner je niet in de steek zal laten, wat er ook gebeurt. Vertrouwen ook dat dit echtpaar, wanneer het nodig is (en dat is eigenlijk altijd), steun en genegenheid mag ondervinden van de mensen die hen omringen. Jullie dus.
Wanneer ik jullie straks uitnodig om jullie instemming met dit huwelijk duidelijk te maken, zal jullie applaus méér zijn dan al een eerste versie van het woord dat Monique en Stefan vandaag tot vervelens toe zullen mogen horen: “proficiat”. Het zal ook een teken zijn dat jullie bereid zijn deze twee mensen te dragen in hun engagement.

Beste Nora en Sabrina, jullie zijn daarin in het bijzonder onze vertegenwoordigers. Jij, Nora, weet wat het is om bruid te zijn. Ik weet nog van bij jouw huwelijk met Mark wat het is om getuige te zijn. Nu zijn de rollen anders… Jij weet beter dan ik wat je zus te wachten staat. En ik weet hoe sterk ik met heel mijn hart betrokken ben bij jullie huwelijk waar ik getuige mocht zijn, over tien dagen twee jaar geleden. Dat is dan ook de opdracht die ik aan jullie, Sabrina en Nora, geef: kijk en luister goed, en sluit dit verbond in jullie hart, zoals God dat ook doet.

U allen hier aanwezig, gelovigen, anders-gelovigen, zoekende mensen en niet-gelovigen, jullie mogen getuige zijn van dit belangrijke moment. Het vertelt ons iets over wat mensen voor elkaar willen en kunnen betekenen. Samen vieren we vervolgens eucharistie, dé dankzegging bij uitstek. Want, zo wordt het al sinds het vroegste begin verkondigd: God is liefde. En de Liefde maakt het mogelijk dat mensen één worden en zo uitgroeien tot een teken van hoop voor allen die in de liefde teleurgesteld of gekwetst zijn geweest. Want de Liefde overwint zelfs de diepste duisternis. Amen.

Advertenties

0 Responses to “Huwelijksviering Stefan Vranken en Monique Vangeel”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: