Hoogfeest van OHV Augustinus


Toespraak van onze abt Jos Wouters ter gelegenheid van de inkleding van fr. Robert op het hoogfeest van onze heilige Vader Augustinus op 28 augustus 2007 tijdens het feestkapittel.

      Het habijt dat je vandaag ontvangt is het symbool van een keuze die je gemaakt hebt. Het is de uitdrukking van een verlangen naar een identiteit die meer en meer bepaald zal worden door Christus.

      Andere kleren aantrekken is gemakkelijk en gauw gedaan. Een nieuwe mens worden, die zich vernieuwt naar het beeld van zijn schepper, is iets dat een langere adem vraagt. Moge het verlangen een nieuwe mens te worden je nooit loslaten! Blijf volharden en wees geduldig. Laat je niet te zeer ontmoedigen door de weerstanden van de “oude mens”, die je in jezelf zal blijven aantreffen en die je ook zal ervaren bij ons.

      Tijdens zijn aardse leven sprak Jezus niet alleen over het Rijk Gods, waarvan Hij zegde dat het nu op handen is, dat nu onder ons komt. Hij beleefde het ook als een menselijk betekenisvolle realiteit. Eén van de gebaren die Hij stelde om het Rijk Gods in deze wereld aan te wijzen was dat Hij mensen riep om bij Hem te zijn. Wat voor mensen dan nog? Tollenaars en zondaars van allerlei slag. Regelmatig komt in het evangelie de kritiek terug die Jezus daarvoor krijgt: Hij eet en drinkt met tollenaars en zondaars, Hij neemt zijn intrek bij hen.

      Een religieuze gemeenschap is niets anders dan een teken van het Rijk Gods, alleen maar omdat Jezus ons roept. Omwille van zijn roeping, en roeping houdt steeds barmhartigheid in, zijn wij de opvolgers van die mensen (waaronder een ergernisgevend aantal zondaars), met wie Jezus dat teken van Gods Rijk heeft willen stellen.

      In de levenswijze die je vandaag aanvat, staan niet je talenten, je goede inborst en je kwaliteiten centraal, maar Gods barmhartigheid. Vanuit die grondeloze barmhartigheid leven wij allen. Die barmhartigheid trachten wij in heel ons leven gestalte te geven. Het is door de oude mens barmhartig in zijn gezelschap op te nemen, dat Jezus de nieuwe mens gestalte geeft, die zich van dag tot dag vernieuwt naar het beeld van zijn schepper.

      In die vernieuwende dynamiek situeert zich ons leven heel nadrukkelijk. We ontvangen en krijgen zoveel dat het door ons heen gaat, verder dan de muren van de abdij. Ons leven als religieus heeft maar betekenis als we beseffen dat we het niet verdienen religieus te zijn, maar dat het een gave is het te mogen worden. Dit perspectief omkeren is de ondergang van alle religieus leven.

      Het kan helpen te denken aan de mensen met wie Jezus optrok. We mogen er fier op zijn dat we bij hen horen veeleer dan bij hen die Jezus afwezen omdat Hij zo weinig kieskeurig was.

      Moge zijn goedheid ons blijven vernieuwen.

Advertenties

0 Responses to “Hoogfeest van OHV Augustinus”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: