Gij zult niet vloeken…


Twee artikels over hetzelfde onderwerp…

Nog maar eens een bewijs dat godsdienstigheid steeds minder tot de basisbestanden van onze (taal)cultuur behoort… hoewel: er zijn politici, die zichzelf zeker niet tot het katholieke kamp bekennen (vooral populistische en eigenzinnige politici), wiens discours doorspekt, ja verzadigd zijn van bijbelse uitdrukkingen.

(lees bijvoorbeeld de interviews met J.-M. DD maar eens toen hij uit de oVLD werd gezet )

‘k Heb beide artikels hier geplaatst, omdat ik niet weet hoe lang ze op de oorspronkelijke site zullen blijven staan. ‘k Lees nu al een paar maanden bijna dagelijks ook het nieuws in ’t Afrikaans, een taal die niet zonder politieke bijklank is, een taal die geassociëerd wordt met apartheid, één van de grootste gruwelen van politieke ideologie van de voorbije eeuw, omdat het een prachtig land als Zuid-Afrika heeft verscheurd en getekend. Maar het is ook Zuid-Afrika die door hun Commissie voor Waarheid en Verzoening een onschatbaar voorbeeld heeft gegeven voor andere landen waar conflicten de bevolking verscheuren: Ierland, Israël, ex-Joegoslavië, … “Westerse” landen waar het christelijke ideaal van vergeving schenken vaak ver te zoeken is…

Gezien de inhoud, verwacht ik heel wat irrelevante pageviews… deze blog heeft namelijk de neiging nogal hoog in de zoekresultaten van Google te kruipen. (niet dat ik dat erg vind 😉 ) Dju toch!

http://www.dieburger.com (Afrikaans)

G’n wag voor hierdie monde

25/02/2008 02:05:22 PM – (SA)

BRUSSEL. – Die Nederlanders en Vlaminge se vloekgedrag verander – hulle vloek toenemend in Engels.
Dít is die gevolgtrekking van prof. Piet van Sterkenburg, wat onlangs as hoogleraar in die leksikografie aan die Universiteit van Leiden afgetree het.
Hy was vroeër hoofredakteur van die gesaghebbende woor­deboek Van Dale, die Nederlandse ekwivalent van die Afrikaanse WAT.
Hy het in ’n onderhoud met die Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws gesê hy het duisend Nederlandstaliges oor hul vloek­gedrag ondervra.
Hy het gesê tien jaar gelede het jong mense reeds taamlik in Engels gevloek, maar nou praat selfs mense in hul sestigs en sewentigs van “s—t” en “f—k”.
Hy het ook ’n interessante verskil in die vloekgedrag van Nederlanders en Vlaminge ontdek. Die Nederlanders hou daarvan om iemand anders ’n slegte siekte toe te wens – “Krijg de kanker”, of “krijg de klere” (laasgenoemde is ’n verbastering van “cholera”).
Dit lyk of die Nederlanders meen hulle sal self nooit dié siektes kry as hulle iemand anders daarmee verwens nie, sê Van Sterkenburg.
Daarenteen is die Vlaminge lief om na genitalieë of uitwerpsels te verwys, byvoorbeeld “Krijg de schijt” of “Kus mijn kloten” (testikels). Hulle hou ook van lang, uitgerekte vloekwoorde – “Godverdommemiljardennondeju”. Hoe boser ’n Vlaming is, des te langer is die vloekwoorde wat hy gebruik.
Van Sterkenburg is nie teen vloek gekant nie. As jy lekker gevloek het, is die aggressie weg, volgens hom. “Liewer ’n vloek as ’n vuis teen jou kop.”
Sy eie geliefkoosde vloek is “Krijg een zweer aan je jongeheer” (penis). Dit klink so literêr, het hy gesê. Maar hy het beklemtoon: Self sal hy dit nooit gebruik nie.

http://www.deredactie.be

di 26/02/08 – Vlamingen en Nederlanders gebruiken de woorden “God” en “Jezus” veel minder bij het vloeken dan tien jaar geleden. De enige courante vloek die nog naar religie verwijst, is “godverdomme”. Dat blijkt uit een ondervraging door de Nederlandse professor taalkunde Piet van Sterkenburg.
De Leidse taaldeskundige polste 1.000 Vlamingen en Nederlanders naar hun “vloekgedrag”.

Op deze plaats staat een flash die audio aanbiedt. Hieronder vindt u de informatie van deze audio en een link naar het fragment.

“Krijg de gekkekoeienziekte”

Hij kwam zijn opvallendste bevindingen vandaag voorstellen aan de Vrije Universiteit van Brussel tijdens het college “Vloeken is niet meer wat het geweest is.”

“Dat we niet meer zo veel naar God of Jezus verwijzen, is omdat godsdienst en kerkelijke figuren een steeds minder belangrijke rol spelen in ons leven,” zegt Van Sterkenburg.

“Vloeken doe je nu eenmaal om te choqueren en vandaag choqueer je nog maar weinig mensen door af te geven op de godsdienst.”

Ook zeventigers krijgen “shit” over de lippen
Door de steeds groter wordende invloed van televisieseries en internet nemen Engelstalige vloekwoorden als “shit”, “damn” en “fuck” de laatste tien jaar de overhand,” aldus nog Van Sterkenburg.Niet alleen de jongere generatie vloekt in het Engels, maar ook de 25- tot 50-jarigen gebruiken ze courant. Sterker nog: zelfs 70-ers zouden er vandaag niet meer om verlegen zijn om geregeld “shit” te gebruiken.
Nederlanders doen het met ziektes
Opvallend is dat Vlamingen anders vloeken dan Nederlands.”Vlamingen vloeken meer met genitaliën en fecaliën, terwijl Nederlanders meer verwijzen naar ziektes. Een Vlaming gaat dus eerder “kust mijn kloten” en “krijg het schijt” gebruiken, terwijl een Nederlander “krijg de tering” of “krijg de tyfus zal zeggen,” aldus nog de lexicograaf.
Stapelvloeken overal populair
Toch hebben Vlamingen en Nederlanders wat het vloekgedrag betreft ook een aantal dingen gemeen.”De ontkerkelijking hebben we gemeen, maar ook het zogenoemde “stapelvloeken”, iets wat andere volkeren nauwelijks doen.

Denk maar aan ‘godvermiljaardenondedju’ in Vlaanderen en het Nederlandse “pestpokketeringkankertyfus” “, aldus van Sterkenburg.

Van “shit” tot “sapristie”

 1. Shit
 2. Godverdomme
 3. Kut
 4. Fuck
 5. Verdomme
 6. Merde
 7. Damn

Tot de meest bedreigde vloeken behoren sapristie, sapperloot en potvolkoffie.

Advertenties

1 Response to “Gij zult niet vloeken…”


 1. 1 klaartje maandag 3 maart 2008 om 9:06

  zullen we van ‘sapristie’ weer een coole vloek maken?! 😉

  dikke kus!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

 • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: