Huwelijksviering van Elke en David


Op vrijdag 11 juli 2008 gaven mijn oud-klasgenoten uit het middelbaar David Simons en Elke Peeters elkaar het ja-woord ten overstaan van de kerkgemeenschap te Kalmthout. Een meer dan tien jaar lange droom en belofte werd vervuld: ik mocht tijdens deze viering de voorganger zijn. Na de intense viering was er een heerlijk feest, dat nog lang zal blijven nazinderen.
Lieve Elke en David, ik wens jullie alle geluk en goeds toe op jullie levensweg als gehuwden. Moge elke dag van jullie toekomst zijn zoals de dag van jullie huwelijk: puur genieten!
Dank ook, omdat ik dit van op een zo bevoorrechte plaats mocht meebeleven.

Lezingen:

naar 1 Kor. 13,1-8      Het hooglied van de liefde.
Joh. 2, 1-11                 Wijnteken op de bruiloft te Kana

Verwelkoming aan het portaal

Op woensdag 1 september 1993, zo’n 5427 dagen geleden of bijna 15 jaar heb ik kennis mogen maken met jou, David. Dat is langer geleden dan we toen oud waren… Er is intussen zoveel gebeurd dat we nooit hadden durven verwachten. Zoveel mooie en zoveel moeilijke gebeurtenissen. Als je toen zou verteld hebben dat we hier vandaag zouden staan, wat zou ik dan gedaan hebben? Lachen, huilen, slaan, weglopen? We zullen het nooit weten.
Maar dit weet ik wel: dit is een dag waar we met ons drieën heel erg naar hebben uitgekeken.
Ik ben dankbaar dat jullie me gevraagd hebben om deze mijlpaal in jullie relatie mee voor te bereiden en hier te vieren. In naam van de kerkgemeenschap mag ik jullie verwelkomen, samen met jullie familie, vrienden en collega’s, met al die mensen die zoals ik opgetogen en dankbaar zijn omdat jullie met jullie relatie ook een teken van Gods liefde willen zijn.

Homilie

Het moet nogal een feest geweest zijn, daar in Kana. Gewoonlijk vroeg men in die tijd het hele dorp voor een bruiloftsfeest. Vaak werden ook heel wat mensen uit de omgeving gevraagd. Maria, de moeder van Jezus was op het feest en ook Jezus en zijn leerlingen waren uitgenodigd. Familie, vrienden, collega’s… een hele hoop volk.
Maar dan krijg je die onvoorstelbare mededeling: de wijn is op. Heeft de tafelmeester zich misrekend? Zijn de genodigden zo gulzig geweest dat in het midden van het feest alles al op is? In elk geval: ’t is crisis. De sfeer staat op het spel, om van de reputatie van het kersverse bruidspaar nog maar te zwijgen.
Maria heeft blijkbaar het gerucht opgevangen en gaat Jezus melden dat er een probleem is. De wijn is op. Jezus wimpelt haar af. Waarom zou Hij zich daar mee bezighouden?

En dan keert het verhaal. Even plots als het probleem is Jezus daar met een absurde oplossing: vul de kruiken voor de voetwassing terug met water en laat het proeven aan de tafelmeester. Dacht Jezus misschien dat iedereen al zo dronken was dat ze het verschil tussen water een wijn niet meer zouden proeven? Neen. Het eerste grote teken van Jezus was gebeurd: het water was in wijn veranderd…
Zes kruiken van ongeveer honderd liter, dat zijn ongeveer achthonderd flessen wijn. Toen ik vorige week vroeg met hoeveel aanwezigen er vanavond gevierd zal worden, wilde ik eens uitrekenen op hoeveel flessen per persoon we zouden komen. Dat zijn er bijna vier en half. Let op: vier en half, plus datgene wat de gasten daarvoor al gekregen hadden, de wijn die het bruidspaar zelf schonk. ‘n Stevig feestje hé.

David en Elke, jullie kozen deze evangelielezing natuurlijk niet uit om jezelf tijdens de viering zorgen te hoeven maken over de bestellingen voor het feest straks. En ook niet om jullie genodigden al een fikse kater in het vooruitzicht te stellen… Het evangelie van het wijnwonder in Kana vertelt eigenlijk iets anders. Als je dat bruiloftsmaal ziet als een symbool voor jullie leven en de wijn als een teken van jullie liefde en geluk, krijgt dit verhaal meteen een veel diepere betekenis. Wie Jezus uitnodigt om aanwezig te zijn op zijn levensfeest, krijgt bovenop het geluk en de liefde die er al vanzelf aanwezig is er nog eens onvoorstelbaar veel liefde en geluk bij. Wie jullie goed genoeg kent, wéét dat er al zo veel liefde en geluk bestaat in jullie relatie. En daar wil God vandaag door het sacrament van het huwelijk nog eens overvloedig veel aan toevoegen. Niet omdat er een tekort is, maar juist omdat Hij weet – net zoals ik en zoveel anderen hier dat weten en hebben mogen ervaren – dat jullie van die overvloed zullen delen aan wie jullie nabij zijn. In de eerste plaats denk ik dan aan de kinderen waarmee God jullie huwelijk zal zegenen en de talloze kinderen die jullie als onderwijsmensen ontmoeten en begeleiden. Het is schitterend dat jullie klasjes hier vertegenwoordigd zijn. Maar ook jullie familieleden, vrienden en collega’s: ze weten dat ze bij jullie welkom zijn. …en natuurlijk weten we allemaal ook wel dat er ook een tijd moet zijn om eens heerlijk te cocoonen. Die zullen we jullie zeker gunnen.

We hebben heel wat met elkaar gepraat over de levenskeuze die jullie vandaag maken. Heel wat hoekjes en kantjes van het uiteindelijk toch ondoorgrondelijke mysterie van het huwelijk hebben we belicht. Jullie hebben van mij heel wat vragen voorgeschoteld gekregen. En die zijn nog niet gedaan. Dadelijk heb ik weer wat vragen voor jullie.
Toen ik vroeg wat voor jullie belangrijk is om een goed gezin te zijn, hebben jullie me onder andere verteld dat vergeving, elkaar steunen en aandacht geven, de vrede bewaren en tot stand brengen en een gezond realisme in wat je doet en hoopt voor jullie heel belangrijk zijn.
De eerste lezing is daarom voor jullie meer dan een mooi gedicht over de liefde. Jullie nemen het in jullie huwelijk mee als een richtingwijzer. Liefde is geduldig, zachtmoedig zonder maat, zij is op zoek naar vrede, vernietigt alle kwaad. Grondhoudingen die jullie nastreven, maar ook al heel vaak in praktijk brengen. Zo is heel deze viering tegelijk een verkondiging van wat er al bij jullie leeft en begint vandaag toch iets dat helemaal nieuw is. Het lied tussen de lezingen zegt niet voor niets: deze dag is de eerste dag van mijn leven. Ook al is er zoveel dat je zal herkennen, vanaf vandaag zal er ook heel wat nieuw zijn voor jullie.

Jullie belofte van trouw, elkaar aanvaarden als tocht- en lotgenoten voor jullie levensweg is in de eerste plaats een geschenk aan elkaar. God heeft jullie gezegend met heel wat talenten. Er staat een boeiende toekomst te wachten, waarin je kan zeggen: “wij horen bij elkaar”. Je kan elkaar aan iemand voorstellen met “dit is mijn man”, “dit is mijn vrouw”. Wij zullen de ringen aan jullie vingers zien en in jullie huis het kunstwerk dat jullie als herinnering aan deze dag willen bewaren. Maar meer nog dan aan die symbolen, zullen we het merken aan hoe jullie met elkaar en met ons omgaan. Aan die gebeurtenissen, waar woorden geen vat op hebben.

Moge God jullie gezin zegenen met die overvloed van geluk en liefde die de bruiloftsgasten te Kana mochten ondervinden, omdat de Heer bij hen te gast mocht zijn. Dat is de raad die ik jullie wil meegeven: nodig de Heer altijd uit om in jullie huwelijk aanwezig te zijn. Je kan tot Hem bidden, Hem danken, Hem zegenen, zijn en jullie liefde vieren, maar ook klagen en smeken, want ook die moeilijke momenten horen er bij. Hij zal er zijn voor jullie. Zo wordt deze dag het startpunt van de mooiste tijd van je leven, heel jullie leven lang, een feest!

Advertenties

1 Response to “Huwelijksviering van Elke en David”


 1. 1 konings lutgart maandag 21 juli 2008 om 23:49

  fr. Vincent,

  Dit was een dag om nooit meer te vergeten !

  Een prachtige verwelkoming aan het portaal en een viering………!!!
  die wij koesteren!
  Zo een huwelijk,….daar kan je alleen maar van dromen.
  En voor David en Elke is die droom nu werkelijkheid geworden.
  Dank je wel fr. Vincent !

  groetjes
  Herman en Lutgart


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

 • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: