Homilie huwelijksviering Wouter en Nathalie


Op zaterdag 9 mei 2009 gaven Wouter Van Bockstael en Nathalie De Mol elkaar het ja-woord in de OLV Middelareskerk te Hijfte (Lochristi). Ik mocht er volgende woorden uitspreken:

Lezingen:
Genesis 1, 26-28.31a
Mattheüs 5,13-16

Verwelkoming aan het portaal

Beste Nathalie en Wouter,
in de naam van de kerkgemeenschap mag ik jullie vandaag verwelkomen.
Je bent hier met je familie, je vrienden en zoveel andere mensen
aan wie jullie willen tonen hoeveel je van elkaar houdt.
Laten we samen jullie engagement ook aan God toevertrouwen,
want Hij is de oorsprong van alle liefde.

Homilie

“Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend.” (Gen. 1,26)
Nadat het scheppingslied aan het begin van de bijbel bezongen heeft hoe alles van God komt, de zon en de maan, het leven in planten en dieren, neemt God een machtig besluit.
Het is tijd voor iets heel bijzonders. Heel de wereld en al wat er bestaat vond God “goed”.
Maar bij de schepping van de mens kondigt God aan dat Hij een spoor van zichzelf wil achterlaten in wat Hij doet bestaan. Hij zet zijn handtekening. Hij zorgt ervoor dat wie er naar kijkt, kan zien wie er achter dit wonderwerk zit.
Want als wij willen weten hoe God is, is het voldoende om naar de liefde tussen twee mensen te kijken. De mens, man en vrouw, zijn Gods beeld en gelijkenis.
Want net zoals de liefde is God geven en ontvangen, koesteren en vrijlaten, tederheid en vergevingsgezindheid. Net zoals God ons het leven geeft, heeft de liefde tussen man en vrouw de dynamiek om het leven door te geven, om vruchtbaar te zijn op zoveel verschillende manieren.

Niemand heeft God ooit gezien, staat er tegen het einde van de Bijbel in de eerste brief van de apostel Johannes, maar als wij elkaar beminnen woont God in ons en is zijn liefde in ons ten volle werkelijkheid geworden. (1 Joh. 4, 12)
Eigenlijk is de mens meer dan een handtekening, een waarmerk. God wil zelf in zijn schepping komen wonen, in het hart van de mensen.

Op deze mooie dag zijn wij hier samengekomen omdat Wouter en Nathalie met heel hun leven een beeld willen zijn van God, een teken van zijn liefdevolle aanwezigheid in deze wereld. Want dat is wat er met mensen gebeurt als ze trouwen: hun levens worden ééngemaakt. Zo worden jullie voor ons een teken van Gods onverbrekelijke liefde en trouw voor de mensen. Hij heeft zijn eigen Zoon gezonden om de wereld met zich te verzoenen. In de kruisdood en verrijzenis van Jezus zien we Gods trouwe liefde over alle grenzen heen, zelfs die van de dood. Als God ons zó heeft liefgehad, dan moeten ook wij elkaar beminnen, schreef diezelfde apostel Johannes. (1 Joh. 4,11)

Beste Nathalie en Wouter, jullie hebben elkaar ontmoet op een KLJ-evenement. Een grote Duitse denker, Albert Schweitzer, schreef ooit: Het toeval is de schuilnaam waarvan God zich bedient wanneer hij incognito wil optreden. Wat schijnbaar toevallig is, heeft voor wie er met de ogen van het geloof naar kijkt een diepe betekenis. Zo heeft God zijn verhaal ook in jullie leven willen schrijven. En een verhaal vertel je niet tegen een muur of een boom. Door jullie huwelijk willen jullie een levende verkondiging zijn dat de liefde de moeite waard is om grote keuzes te maken. Jullie zullen op een nieuwe manier licht en zout zijn voor de wereld: smaakmakers en wegwijzers. Jullie hebben al heel wat engagementen achter de rug, ondermeer in de KLJ. Je inzetten voor medemensen, je lamp niet onder de korenmaat zetten… het heeft al een plaats in jullie leven. Ik wens je toe dat dit ook in de toekomst jullie kracht zal zijn. Want dat hoort allemaal bij het boeiende avontuur dat nu een hele nieuwe start krijgt: door het leven gaan als man en vrouw, bouwen aan een gezin.
Het zal met vallen opstaan zijn, met hoogte- en dieptepunten. Dat weet je. Maar je bent hier ook gekomen met het geloof, het vertrouwen, dat je het niet alleen moet doen. De Heer zal jullie nabij zijn. En ook de hele geloofsgemeenschap en alle mensen die er vandaag bij zijn of hadden willen zijn, steunen jullie in jullie huwelijk.

Beste mensen, neem vandaag Wouter en Nathalie op in jullie hart. Laat uw leven vandaag eens op smaak brengen en bijlichten door het geluk dat u in hun ogen kan zien stralen. Voor de gehuwden onder u kan deze dag mooie herinneringen oproepen. Voor wie twijfelt of zoekt naar een zinvolle levenskeuze mag deze dag een bron van moed en vertrouwen zijn. Voor wie ooit gekwetst is in de liefde moge het een teken zijn dat het negatieve niet het laatste woord zal hebben.

Dankjewel, Nathalie en Wouter, dat ik er op deze dag bij mag zijn om voor jullie geluk te bidden en te danken. Moge de Heer altijd werkzaam aanwezig zijn in jullie gezin, in jullie liefde, alle dagen van jullie leven. Amen.

Advertenties

0 Responses to “Homilie huwelijksviering Wouter en Nathalie”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: