Homilie huwelijksviering van Kris Daems en Tinne Voet


Op zaterdag 4 juli 2009 zegende ik in een zonovergoten Eindhout het huwelijk in van Kris Daems en Tinne Voet.

lezingen:
een Pools sprookje (Jan en Grazina)
Hooglied 2,8-10.14.16a;8,6-7a
Matteüs 22,35-40

“Mijn geliefde is van mij en ik van hem.” Zo zingt de bruid in het Hooglied. “Draag mij als een zegel op uw hart, als een zegel aan uw arm.”

Door het huwelijk worden man en vrouw een eenheid. Ze horen bij elkaar, zoals de takken van een boom. Elk heeft misschien wel zijn eigen vruchten en bladeren, elk z’n eigen dorheid ook. Maar toch zal iedereen zeggen: ja, ze horen bij elkaar. Als jullie straks deze kerk weer buitengaan, zullen jullie kunnen zeggen: kijk, dit is mijn vrouw, dit is mijn man. Of “ik ben de vrouw van Kris” en “ik ben de man van Tinne.” Dat ga je niet meer over iemand anders kunnen zeggen. Je hebt maar één echtgenoot of echtgenote. De huwelijksliefde is onverbiddelijk: ieder ander wordt uitgesloten.

Betekent dat dan dat je niet meer van de andere mensen mag houden? Integendeel. Jezus zegt in het evangelie dat het beminnen van de naaste de helft is van het grootste gebod van God. Maar toch zal niemand anders dan Tinne zich zijn vrouw en niemand anders dan Kris zich haar man kunnen noemen.

De andere helft van het gebod is even belangrijk. Jezus zegt dat die twee gelijkwaardig zijn. Gij zult de Heer, uw God, beminnen met geheel uw hart en met geheel uw ziel en geheel uw verstand. Dat is heel wat. Dat betekent: vertrouw zo op God, dat je niets boven zijn liefde stelt, dat je niets achter de hand houdt. Laat je overspoelen en meedrijven met Gods liefde, die alleen maar het beste voor je wil, die de enige zekere weg is naar oneindig geluk.

Als je die liefde, voor God en voor je naaste, maar ook voor jezelf, eerlijk en zuiver in je leven een plaats geeft, dan zal niets het vuur van de liefde kunnen blussen, zelfs niet de grootste stortvloed.

Elkaar liefhebben is niet vanzelfsprekend. Toch niet elke dag, elke week, elke maand, elk jaar dat jullie gegeven wordt. Daarom ook dat ik in het openingswoord zei: heb geduld, veel geduld met jezelf en nog meer met elkaar. Geduld is één van die kostbare vruchten van de heilige Geest, die jullie vandaag op een bijzondere manier geschonken wordt door het sacrament dat het christelijke huwelijk is. Die Geest zal tot voltooiing brengen wat bij jullie vanaf de eerste dag is beginnen groeien. Jullie hebben al twee jaar samengewoond en dat heeft jullie alleen maar gesterkt in jullie overtuiging dat jullie bij elkaar horen. Vanaf vandaag is dat een feit waar niemand nog aan kan twijfelen: jullie horen bij elkaar. Jullie krijgen vandaag de opdracht mee te bouwen aan elkaars geluk.

Mogen jullie geluk en jullie liefde ook vruchtbaar zijn in deze wereld, in onze mensengemeenschap. In onze voorbereidende gesprekken leerde ik jullie kennen als heel realistische mensen, die ook oog hebben voor de diepere dingen in het leven. Want het kàn: met je voeten op de grond blijven staan en toch af en toe met je hoofd in de wolken mogen zitten. Zo krijgen het verhaal uit Polen en de lezing uit het Hooglied vandaag hun verbinding met jullie leven: het moet niet spectaculair buitengewoon zijn: juist in het gewone kan je wonderlijk veel vreugde ontdekken. Gewoon van elkaar houden.

Broeders en zusters, laten wij in die wonderlijke gewone liefde tussen Kris en Tinne ook een beeld van God ontdekken, die liefde is. Moge het ons inspireren en raken, troosten ook als dat nodig is. Want de liefde is sterker dan wat dan ook. Geen stortvloed van water kan haar blussen, geen rivier spoelt haar weg. De liefde vergaat nooit. Amen.

Advertenties

0 Responses to “Homilie huwelijksviering van Kris Daems en Tinne Voet”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: