Homilie huwelijksviering Davy en Kristel


Op dinsdag 14 juli 2009, op de 8e verjaardag van hun relatie, gaven Davy Verbist en Kristel Vermeulen elkaar in de Sint-Bavokerk te Zittaart (Meerhout) het ja-woord.

lezingen:
Hooglied 2,8‑10.14.16a;8,6‑7a
Matteüs 25, 34-40

Beste Kristel en Davy,

wie de lezingen van deze viering bekijkt, zou wel eens kunnen vermoeden  dat jullie dierenvrienden zijn. In de eerste lezing kwamen er een gazel, een hert en een duif voorbij, in het evangelie schapen en bokken… En voor de kerk stond zonet een koets met een paard.

Zorgen voor dieren helpt ons vaak ook beter om te kijken naar mensen. Want ze leren ons heel wat over onszelf. In het gedrag van dieren kunnen we onze eigen mooie en moeilijke kantjes ontdekken. We spreken niet voor niets over onze medemensen als over ezels, kiekens, uilen, honden, beren, varkens en eksters. Maar evengoed kunnen die diertjes ons van pas komen om koosnaampjes voor mekaar te bedenken… die zullen jullie beter kunnen aanvullen dan ik.

Want als je van elkaar houdt, dan zijn onze woorden te beperkt om uit te drukken wat we voelen. We zoeken naar beelden en vergelijkingen om de stormen en vuren die in ons binnenste woeden een naam of een klank te geven. En telkens weer is het alsof we maar stamelen en stotteren. Want de liefde is altijd groter en sterker dan onze woorden.

Zelfs in die grote en belangrijke woorden van jullie huwelijksbelofte kan je maar een klein straaltje van jullie liefde laten klinken.

Daarom ook dat we er heel wat gebaren aan toevoegen. Jullie zullen elkaars hand vasthouden bij het uitspreken van jullie ja-woord. Je zal elkaar een ring aanschuiven als teken van trouw en liefde. Er zal een kaars ontstoken worden als teken van het licht dat in jullie harten straalt.

We zullen met jullie het brood en de beker van het eeuwige verbond delen, teken van Gods liefde, die de bron is van alle goeds.

De evangelielezing van zonet klink misschien voor sommigen wat vreemd in de oren. Wie gaat er op een trouwdag nu vertellen over het laatste oordeel? En toch: wat Jezus in deze passage zegt is van allergrootst belang in wat we vandaag gaan vieren en beleven. Want door met elkaar te trouwen willen jullie zich niet opsluiten in jullie relatie. Integendeel. Door hier, ten overstaan van jullie familie en vrienden, ten overstaan van de hele kerkgemeenschap en voor God jullie liefde en trouw uit te spreken, breken jullie jullie relatie als het ware open naar de hele wereld. Vanaf vandaag willen jullie een lichtend teken zijn voor al wie het maar zien en horen wil: de liefde is onverwoestbaar. Er kunnen stormen van onenigheid opsteken, overstromingen van jaloezie, aardbevingen van meningsverschillen, ijstijden van onbegrip… maar de liefde laat zich daar niet door blussen. Uiteindelijk kan en zal zij overwinnen. Zelfs als niemand er nog in zou geloven. Want vanaf vandaag is God op een heel bijzondere manier de beschermer van jullie relatie.

De ervaring leert dat het tegen kan zitten. Je hebt dat al zien gebeuren. Mensen kunnen in de liefde diep teleurgesteld raken. Maar uit jullie eigen relatie hebben jullie ook geleerd dat je er aan kan werken, dat je door te vertrouwen op elkaars liefde heel wat kan overwinnen.

Bij dat laatste oordeel, de uiteindelijke komst van gerechtigheid voor ons allemaal, zal de Heer niet vragen hoeveel uren we in de kerk hebben doorgebracht, hoe belangrijk dat ook is.

Hij zal vragen of we daadwerkelijk en oprecht onze medemensen hebben bemind. Niet alleen in ons hart, niet alleen met onze woorden, maar in concrete daden van barmhartigheid. Want al wat je voor onze medemensen doet, voor onze broers en zussen, heb je ook voor de Heer Jezus gedaan. Soms zal die medemens dichtbij zijn, je eigen echtgenoot of kindje. Soms is het een vreemde die op jullie goedheid een beroep doet. Wees je altijd bewust dat zo’n vraag om hulp een oproep is van God zelf om je levensgeluk niet voor jezelf alleen te houden, dat Hij je uitdaagt te delen en zo te ontdekken dat gedeeld geluk dubbel geluk betekent.

Dan komt dat koninkrijk van God, dat al van in het vroegste begin van de schepping voor Gods uitverkorenen is bestemd, in jullie leven al een hele sprong dichterbij.

Moge jullie huwelijksleven zo boeiend zijn als die hele schepping, met alles wat goed is. Moge het een avontuur zijn vol ontdekkingen en mooie verrassingen. Met de hele kerkgemeenschap mag ik zeggen: wij staan achter jullie, we zullen jullie steunen en dragen waar het nodig is. En we rekenen ook op jullie. Maak er een mooie tocht van, jullie leven lang.

Advertenties

0 Responses to “Homilie huwelijksviering Davy en Kristel”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: