Homilie voor de huwelijksviering van Bart Huybrechts en Cindy Schuermans


Tijdens een sfeervolle huwelijksviering in de Sint-Bavokerk te Zittaart (Meerhout) spraken Bart en Cindy op zaterdag 12 mei 2012 hun ja-woord uit, omringd door hun familie en vrienden, voor God en de hele wereld. Ik mocht hen deze woorden meegeven.

lezingen:

1 Korintiërs 12,31-13,8a
Matteüs 19,3-6

Broeders en zusters,
de evangelielezing die Cindy en Bart voor deze huwelijksviering gekozen hebben, behoort tot één van de belangrijkste, maar ook moeilijkste teksten uit de Bijbel, waarin gesproken wordt over het huwelijk. Moeilijk, niet zozeer omdat de tekst aan duidelijkheid te wensen over laat, maar wel omdat wat er geschreven staat mensen wel eens voor de borst of zelfs tegen de schenen zou kunnen stoten. Het evangelie is een blijde boodschap, die Jezus in woord en daad is komen verkondigen, namelijk dat God liefde is en met alle mensen een onverbrekelijk verbond wil aangaan. Wanneer Jezus verkondigt dat man en vrouw in het huwelijk door God worden verbonden tot een eenheid die geen enkele menselijke macht kan aanvullen of verbreken, is dat een boodschap van liefde en vreugde. Het is geen zedenlesje om mensen mee om de oren te slaan.

Jezus zelf wist heel goed dat het hoge ideaal van het huwelijk geen wandeling in het park betekent: het is een uitdagende en soms zelfs beproevende keuze, die twee mensen maken, omdat hun liefde voor elkaar zo sterk is geworden dat ze dit aandurven. Omdat ze er op vertrouwen dat hun liefde voor elkaar zo sterk zal zijn, dat niets de diepe werkelijkheid van hun ja-woord zal kunnen uitwissen, tenzij de dood. Dat geloof in de liefde maakt ons blij vandaag. We mogen ons erdoor opgeroepen weten om ook zelf in ons eigen leven te kiezen voor trouw en moed, voor engagement en vertrouwen.

Wij mogen ons laten inspireren en hoop laten schenken door Cindy en Bart, maar ook omgekeerd willen wij door hier vandaag met hen samen te komen tonen dat we vertrouwen hebben in de sprong die ze samen wagen, dat we hen willen steunen en dragen, delen in hun vreugde, maar ok troosten in tijden van verdriet en angst. Want een huwelijk kan maar ten volle bestaan als het geworteld is in een gemeenschap. Een gezin kan maar tot volle bloei komen in een samenleving waar mensen met elkaar verbonden zijn.

Deze verbondenheid brengt ons vandaag samen. En ze maakt ons blij. Toch is deze verbondenheid ook voor velen vandaag een bron van verdriet. Want ook al voelen we ons over de grenzen van leven en dood heen verbonden met al onze geliefde medemensen: afscheid nemen doet pijn. In naam van de gehele geloofsgemeenschap wil ik daarom aan allen die zich geraakt weten door het overlijden van Gusta Hoskens, Cindy’s grootmoeder, die begin deze week overleed, steun, troost en verbondenheid wensen. Als christenen in deze tijd tussen Pasen en Pinksteren de verrijzenis van Jezus vieren, is dat ook met het vertrouwen, dat onze band met hen die we bemind hebben, blijvend is. Heel precies weet ik ook niet hoe dat juist gebeurt, maar ik geloof vast dat Gusta met Cindy en Bart verbonden is en blijven zal.

Beste Cindy en Bart,
wees vandaag en voortaan door jullie liefde en trouw voor elkaar een levend teken van verbondenheid en moed, voor alle mensen die zoekend, twijfelend of teleurgesteld door het leven gaan. Wees ook bereid om bij anderen te zoeken naar diezelfde hoop en kracht om jullie eigen relatie te voeden, op menselijk en spiritueel vlak. Zoveel mensen gaan met jullie mee op weg en geloven erin. Dankjewel voor het bijzondere geschenk dat jullie op die manier willen zijn voor ons allemaal.

 

Advertenties

0 Responses to “Homilie voor de huwelijksviering van Bart Huybrechts en Cindy Schuermans”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: