Homilie voor de huwelijksviering van Steven De Smet en Katrijn Peeters


Op zaterdag 13 oktober 2012 huwden Katrijn en Steven in de kerk van de Sint-Jozef-werkman-parochie te Veerle-Heide. Deze homilie sprak ik er uit:

lezingen:
over de eekhoorn en de mier (Toon Tellegen)
1 Korintiërs 12,31-13,8a
Matteüs 6,24-34

We dromen er wellicht allemaal wel eens van: een leven zonder zorgen. Zonder de moeilijkheden van vandaag, de kwetsuren van gisteren, de twijfels over morgen. Het kan zo’n deugd doen dat allemaal eens opzij te zetten en gewoon te genieten van een moment, zonder dat er veel speciaals moet gebeuren. Gewoon genieten. Wie Jezus’ woorden in het evangelie op die manier beluistert, hoort waarschijnlijk een boodschap als “maak je niet druk, geniet gewoon van het moment en alles komt wel in orde”. Dat klinkt positief, maar ik vrees dat heel wat mensen, die zulk een levenshouding hebben geprobeerd, van een kale reis zijn teruggekomen. Want ook al maken we ons over bepaalde dingen niet druk, vroeg of laat worden we er toch mee geconfronteerd. En als je daar niet op voorbereid bent, kan zo’n confrontatie hard aankomen. “Leven zonder zorgen“ betekent dus niet per se “leven als een kip zonder kop”.

Wat bedoelde Jezus dan wel? Ik denk dat het antwoord te vinden is op het einde van zijn toespraak: “Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.” Het koninkrijk van God zoeken… dat klinkt nogal moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Elke keer als we het Onze Vader bidden, zeggen we toch: “uw koninkrijk kome, uw wil geschiede”. Het koninkrijk God gebeurt daar, waar mensen proberen te leven zoals God het wil. Het is daar waar God echt de koning mag zijn, Degene die de richting bepaalt. En Gods wil is helemaal al niet zo moeilijk. We konden het in de lezing uit de brief van Paulus horen: je mag nog alle gaven, talenten en verdienste hebben, als je geen liefde hebt, baat het je niets. Gods wil is dus: liefde. Dat klinkt al een heel stuk eenvoudiger, niet?

Op zich hoeft de liefde inderdaad niet ingewikkeld te zijn… maar onze ervaring leert dat het toch ook weer niet vanzelfsprekend is. Denk maar aan de eekhoorn en de mier uit het verhaal daarnet. Als je van elkaar houdt, is het belangrijk om ook de grenzen en mogelijkheden van je relatie te verkennen. Je moet er mee leren omgaan dat je elkaar op sommige momenten zult moeten missen, ook al kan je er op vertrouwen dat de ander wel weer terug zal komen en ondertussen ook aan jou denkt.

De grote kerkvader Augustinus schreef het al: “Bemin, en doe dan wat je wil.” Dat is niet hetzelfde als: doe je goesting maar. Eerst is er een voorwaarde, een grondbeginsel dat aanwezig moet zijn, een fundament voor het huis van ons leven: de liefde. Als je werkelijk liefhebt, als je werkelijk het goede met de ander voorhebt, en ook met jezelf, als je God de ruimte geeft om die liefde in jou te versterken en tot leven te wekken, dan komt de rest vanzelf. Dan zal alles wat je doet door die liefde gekleurd worden.

Beste Steven en Katrijn, het is omwille van die liefde, jullie liefde, dat we hier vandaag zijn samengekomen. Jullie willen samen met ons voor God gaan staan en jullie leven en toekomst aan elkaar verbinden voor altijd. Daar is heel wat liefde voor nodig. Er zullen dagen komen dat je je zorgen maakt, om elkaar, om jullie familie of vrienden, om jullie kinderen. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Trouwens, in hoeveel gezinnen is de vraag “wat gaan we eten vandaag?” niet de oorzaak van heel wat zuchten en spanning… Toch durf ik jullie, in navolging van Jezus zeggen: maak je niet ongerust over de dag van morgen. Vandaag mogen jullie volop genieten van jullie trouwdag, van de verbondenheid die doorheen zoveel tekens en woorden vandaag zichtbaar, tastbaar en hoorbaar zal zijn. Want Paulus geeft ons een houvast mee, die jullie heel jullie leven mogen koesteren: echte liefde vergaat nooit. Maak van jullie gezin een plek waar het koninkrijk van God mag groeien en het zal jullie nooit ontbreken aan wat jullie nodig hebben. Amen.

Advertenties

1 Response to “Homilie voor de huwelijksviering van Steven De Smet en Katrijn Peeters”


  1. 1 Britt Wuyts zondag 14 oktober 2012 om 21:54

    Hier word je stil van. Prachtig verwoord waar het uiteindelijk op neerkomt. Het geeft een goed gevoel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: