Homilie voor de huwelijksviering van Nico Van De Vliet en Wendy Declerck


Op zaterdag 7 september 2013 trok ik naar de Sint-Amandskerk te Blaasveld (Willebroek) om er het huwelijk in te zegenen van mijn oud-klasgenote Wendy en haar verloofde Nico. Tijdens deze vreugdevolle viering sprak ik er deze homilie uit:

lezingen:

verhaal: Lieve Lieve
Genesis 2, 18-27
Johannes 15, 9-12

Broeders en zusters,

in de lezing uit het boek Genesis horen we hoe God zegt: “Het is niet goed dat de mens alleen blijft.” En Hij gaat op zoek naar een goede gezel voor de mens. Als een toegewijde, zorgzame Vader maakt en brengt Hij allerlei wezens tot bij de mens om te zien of die voor hem een einde zouden betekenen aan zijn zoektocht naar gezelschap. Maar nee, hoe prachtig de andere schepselen ook zijn, ze kunnen onze honger naar een nabije andere in ons leven niet stillen. Pas wanneer God een andere mens bij de mens brengt, roept de mens uit: “Eindelijk!” Adam herkent in Eva de vervulling van zijn hunkering naar een levensgezellin. Voortaan zal de mens geen eenling meer zijn, maar hechten twee mensen zich aan elkaar en vormen ze een nieuwe eenheid als koppel.

Vanuit het verhaal over het lieveheersbeestje en de tor kunnen we daar een belangrijke gedachte aan toevoegen: een deel van het enthousiasme van de mens zit hem in wat partners in elkaar herkennen als gelijkenissen. Maar de liefde tussen die twee wordt ook gevoed door de verschillen die er zijn. Zij maken de relatie boeiend. Juist omdat de andere anders is, wordt je interesse gewekt. Je word uitgedaagd om elkaar telkens weer te ontdekken en te verkennen, een leven lang.

Het is erg vertederend te zien hoe Lieve en Bor proberen elkaar te behagen door meer op elkaar te lijken. Als partner doe je wel eens water in de wijn, om te beantwoorden aan wat je vermoed dat de verwachtingen van de ander zijn. Misschien zelfs meer dan eigenlijk nodig is. Want de liefde zorgt er juist voor dat je elkaar aanvaardt en opneemt zoals je bent.

Beste Nico en Wendy,
langs een boeiende, maar soms ook moeilijke weg zijn jullie samen gegroeid naar deze dag. In de lezingen die jullie gekozen hebben wordt op verschillende manieren gesproken over de liefde. Er is nog zoveel meer over te zeggen. Vanuit die liefde willen jullie vandaag jullie toekomst aan elkaar verbinden. Jullie willen de steun en de kracht die jullie in elkaar hebben gevonden bundelen om als gehuwden in het leven te staan. Als jullie straks in de huwelijksbelofte de woorden “in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid” zullen uitspreken, zullen dat woorden zijn waar ervaring in doorklinkt.

Trouwen is een feest van verbinding en verbondenheid. Het is iets waar jullie met jullie dochters naartoe hebben geleefd. Moge deze dag op talloze manieren fijne herinneringen meegeven voor onderweg. Trouwen is een gebeuren met toekomstperspectief: het is een verhaal van oeverloos geven en ontvangen, van steeds weer nieuwe manieren ontdekken waarop de liefde zich in jullie leven zichtbaar kan maken.

Door te trouwen komen jullie ook op een bijzondere manier in verbinding alle andere mensen die door dezelfde trouwbelofte als gehuwden in het leven staan. Jezus vraagt aan zijn leerlingen om elkaar lief te hebben zoals Hij hen heeft liefgehad. Die gevende liefde daagt ons uit om geëngageerd in de samenleving te leven, verbonden met wie het moeilijk hebben, met wie ziek, arm of eenzaam is, maar ook in de vreugde te delen van wie gelukkig zijn. Zo groeit het Rijk van God, waar we straks om bidden in het Onze Vader.

Wendy en Nico, vandaag willen we bidden dat God jullie op die gezamenlijke levensweg nabij zal zijn, dat Hij al jullie dromen en plannen beluistert en jullie helpt in de verwezenlijking ervan. We vragen Hem om jullie gezin te zegenen en te beschermen, zodat jullie nooit boven jullie krachten beproefd worden. Moge Hij maken dat jullie altijd één van hart zullen zijn en gelukkig met elkaar. Amen.

Advertenties

1 Response to “Homilie voor de huwelijksviering van Nico Van De Vliet en Wendy Declerck”


  1. 1 wendy vrijdag 5 september 2014 om 0:36

    Bijna een jaar geleden ondertussen sprak je deze woorden uit, en ze bezorgen me nog steeds kippevel… Nogmaals dikke merci om voor te gaan in onze viering!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: