Homilie voor de huwelijksviering van Simon Van Rompay en Helena Schulpé


Op een zonnige zaterdag 2 augustus 2014 mocht ik in de mooie Sint-Lambertuskerk van Westerlo onder grote belangstelling het huwelijk inzegenen van Simon Van Rompay en Helena Schulpé. Naar gewoonte deel ik ook hier de homilie die ik tijdens de viering uitsprak.

lezingen:
1 Korintiërs 12,31-13,8a
Matteüs 5,13-16

“Men steekt een lamp niet aan om ze onder de korenmaat te zetten, maar men plaatst ze op de standaard, zodat ze licht geeft voor allen die in huis zijn.”

Broeders en zusters, vandaag ontsteken we de feestlichten omwille van het huwelijk van Helena en Simon. Of misschien juister nog: zij zelf zijn de feestlichten van deze dag. Want hun engagement als huwenden kan voor ons een lichtend teken zijn dat ons de weg wijst en moed geeft in het leven.

De woorden die we vandaag uit het evangelie mogen vernemen, zijn een stukje uit een redevoering die men omwille van de locatie waar ze uitgesproken zou zijn “de Bergrede” noemt. Ze is zowat de grondwet van het christendom. Tegelijk vormt ze ook een enorme uitdaging, want we schieten tegenover deze opdracht te kort. We zullen altijd weer opnieuw moeten streven er zo veel mogelijk aan te beantwoorden.

Uit deze Bergrede krijgen we twee beelden mee, die Simon en Helena – door uitgerekend deze passage te kiezen – als een soort programmaverklaring voor hun huwelijk opnemen: het zout en het licht. Zout had in Jezus’ tijd niet enkel een functie in de keuken, maar ook in de landbouw. Het werd als een soort meststof gebruikt om het land vruchtbaar te maken. Als we dit begrijpen, wordt ook Jezus’ uitspraak helder: als het zout zijn kracht verliest, waar dient het dan nog voor? Dan kan je het evengoed weggooien. De hoeveelheid zout tegenover de grote massa grond is klein. Maar je hebt vaak niet veel zout nodig om een duidelijke verandering teweeg te brengen. Dat kunnen we in de keuken zeker merken. Helena en Simon, als jullie zout willen zijn, dan wordt het jullie opdracht om werkzaam aanwezig te zijn in de wereld van vandaag. Blijf er over waken dat jullie iets betekenen en teweeg brengen voor wie jullie ontmoeten. Make a difference. Soms zal dat moed vergen, soms vooral geduld.

Zo is dat ook met het beeld van het licht. Maar hier ontdek ik een ander accent: het licht is er ook om een verschil te maken, maar het innerlijke doel is meer omschreven. “Laat uw licht stralen voor het oog van de mensen,” zegt Jezus, “opdat zij uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemel is.” Beroepshalve weet jij, Simon, hoe veelzijdig licht kan zijn. Het is niet altijd evident om licht op de juiste manier voor mensen te doen stralen, zodat zij de boodschap begrijpen. Het licht dat jullie mogen zijn, hoeft niet verblindend te zijn. Maar jullie krijgen vandaag wel de roeping mee om te stralen voor alle mensen die in het huis zijn. Met andere woorden: om de grenzen van jullie uitstraling niet te veel te beperken. Jullie hebben me verteld dat openheid een belangrijke waarde voor jullie is. Deze evangelielezing is daar een mooie beeldspraak voor. Door voor het huwelijk te kiezen, zetten jullie jullie relatie, die ook een geschenk van God is, op een standaard, zodat jullie liefde kan stralen voor het oog van de mensen. Dat is niet zoiets als stoefen of de aandacht opeisen voor jezelf. Het is zoals iemand die een geschenk kreeg en dat enthousiast en dankbaar gaat tonen aan iedereen die het maar zien wil: “Kijk eens, hoe mooi!”. Niet de ontvanger, maar het geschenk staat centraal. Natuurlijk zetten we jullie vandaag heel graag in de bloemetjes, maar het reikt verder dan dat. Door jullie straks en voortaan met een trouwring te tooien, geven jullie die boodschap mee aan wie ze lezen wil: “Kijk eens, hoe mooi! Er is iemand die van mij houdt en ik houd van haar/ van hem. We hebben ons leven aan elkaar verbonden.”

Voor wie gelooft in God, vertelt het licht van jullie huwelijk ook dat Hij liefde is. Hij wil aanwezig zijn in jullie leven, in jullie gezin. In deze viering bidden we dat zijn warmte en licht altijd in jullie hart woont, zodat jullie samen een warme en liefdevolle thuis vormen, waar jullie hopen kinderen te mogen verwelkomen. We bidden voor alle mensen die met jullie verbonden zijn, dat ze door jullie engagement ook zelf weer nieuwe energie krijgen om hun eigen levenskeuze gestalte te geven. En door eucharistie te vieren verbinden we dat gebed met de hele kerkgemeenschap die jullie voortaan nog meer in haar gebed meedraagt. In haar naam wens ik jullie vreugde, geluk, vrede en alle goeds toe.

Straal jullie licht uit voor iedereen die het zien wil. Make a difference.

Advertenties

2 Responses to “Homilie voor de huwelijksviering van Simon Van Rompay en Helena Schulpé”


 1. 1 Helena en Simon vrijdag 29 augustus 2014 om 10:10

  Hallo Vincent,

  Het was een prachtige viering en mooie homilie.
  Nogmaals bedankt voor al je hulp en begeleiding.
  We zijn nog steeds aan het nagenieten ;-).

 2. 2 Miet maandag 29 september 2014 om 9:47

  Bedankt voor de mooie viering,
  in naam van de hele familie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

 • 115,017 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: