Homilie voor de kerstviering van de LandBouwKring 2015


Naar jaarlijkse traditie ging ik op woensdag 16 december 2015 voor in de kerstviering van de LBK in de Sint-Lambertuskerk te Heverlee.

Lezingen:
Jesaja 11,1-11      De twijg uit de stronk van Isaï
Lucas 7,18b-23    Zijt Gij de komende, of hebben wij een ander te verwachten?Vredestekst          (Lore Debaye)

Beste mensen,

Johannes de Doper stelt vandaag via zijn leerlingen vanuit de gevangenis een prangende vraag aan Jezus: “Zijt Gij de Komende, of hebben we een ander te verwachten?”. Op het eerste zicht lijkt deze evangelielezing niet zo veel met Kerstmis te maken te hebben. Toch wordt zij op deze dag in heel de kerkgemeenschap voorgelezen. In deze laatste dagen van de advent zal stilaan steeds meer het accent liggen op het geboorte verhaal van Jezus. Maar voor dat we daar aan toe zijn, brengen de lezingen van de advent ons bij het geheel van Jezus’ leven, optreden en leer.

Het valt op hoezeer de advent in onze samenleving steeds meer weggedrukt wordt door een veel te vroeg opgeklopt en uitgehold idee van Kerstmis. Mensen willen niet meer uitkijken-naar, maar meteen al volop in de feeststemming staan, in de hoop dat hun twijfelen, hun pijn, hun leegheid dan een beetje overstemd kan zijn. De duisternis wordt zo veel mogelijk verjaagd door lichtjes, zo veel en zo spetterend mogelijk. De advent als voorbereidingstijd op Kerstmis, kiest voor de trage aanpak: één kaarsje per week komt er bij… op een trage, maar duurzame manier wordt de duisternis bestreden. Met minstens zoveel succes. Want de advent leert ons geduld te oefenen, te wachten en uit te kijken naar Jezus. Want kern van de vraag blijft ook voor ons actueel: is Jezus Degene naar wie de wereld uitkijkt? Is Hij het antwoord op de diepste vraag naar verbondenheid, met elkaar en met God? Is Hij de Zoon van God, die naar ons gezonden wordt om Gods liefde openbaar te maken? En hoe zouden we dat dan kunnen zien?

De profeet Jesaja schreef eeuwen eerder in een soort orakel hoe we zouden kunnen merken dat de redding, die de wereld nodig heeft, aangebroken is: rechtvaardigheid en vrede. De rechtvaardigheid komt voor de verdrukten rechtvaardigen als een boodschap van vreugde en erkenning. Maar voor de verdrukkers en de onrechtvaardigen zullen de woorden van de rechter als striemende zweepslagen neerkomen: ze zullen niet ontkomen aan de waarheid van hun wandaden.

De vrede die de Messias brengt, klinkt in onze oren als een utopie. (En voor LBK-ers misschien ook wel wat toepasselijk) De wolf woont samen met het lam, de panter en het geitje vlijen zich naast elkaar neer, kalf en leeuwenjong eten samen gras. Koe en berin (niet koe en boerin! onze lezers hebben het goed gezegd) hebben vriendschap gesloten. En kleine kindjes kunnen zonder gevaar spelen bij de slangen en de adders. Ergens anders schrijft Jesaja: zwaarden worden omgesmeed tot ploegijzers, van lansen maakt men sikkels. Nergens wordt kwaad nog met kwaad vergolden.

Jezus zelf geeft een ander antwoord, dat eveneens wordt gezien als een vervulling van de profeten: blinden zien, lammen lopen, doven horen en aan armen wordt de Blijde Boodschap verkondigd.

Daar hebben wij in onze tijd evenzeer nood aan als de mensen in Jezus’ tijd: ook in onze tijd zijn mensen blind voor het lijden van hun medemensen, verlamd door angst en onmacht, doof voor het evangelie van Gods liefde, arm in sociaal of spiritueel opzicht. Ook vandaag hebben we nood aan iemand die onze duisternis komt doorbreken met licht. En het evangelie leert ons wie dat is: Jezus Christus.

Laten we daarom ook dit jaar Kerstmis vieren. Niet omdat het een gewoonte is, niet omdat we daarmee op een kunstmatige manier onze duisternis eventjes kunnen vergeten. Maar omdat Kerstmis inderdaad het aanbreken betekent van hoop die uiteindelijk niet stukgemaakt kan worden. Want Gods liefde krijgt het laatste woord. En het begint niet spectaculair en opgeklopt, maar heel bescheiden en klein: met een klein kindje, in een koude stal, in een kribbe, zonder poespas, zonder weelde. Maar met overdonderend veel hoop.

Advertenties

0 Responses to “Homilie voor de kerstviering van de LandBouwKring 2015”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 114,699 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2.215 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: