Homilie voor de eucharistieviering ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubilium van Jozef Van Dyck en Yvonne Schurmans


Op zaterdag 10 juni 2017 ging ik in de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk te Lochtenberg, Sint-Job-in-‘t-Goor voor in de eucharistieviering waarin we God dankten voor het gouden huwelijksjubileum van Jozef Van Dyck en Yvonne Schurmans. Ik sprak er deze homilie uit.

lezingen:
Kolossenzen 3,12-17 BGT
Marcus 10,6-9 BGT

homilie:

Beste Yvonne en Jozef,
Beminde broeders en zusters,
“Als liefde zo veel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn.” Deze woorden van Herman van Veen, een vertaling van een prachtig lied van Jacques Brel, vatten voor mij voor een groot stuk samen, waarom we vandaag zijn samen gekomen. Een vijftigste huwelijksverjaardag is helemaal geen vanzelfsprekendheid. Dat is het ook nooit geweest. Vroeger omdat de meeste mensen hun gouden jubileum niet konden beleven omdat één van de partners, of zelfs beide, overleden was. Tegenwoordig omdat huwelijken brozer blijken te zijn en door meer innerlijke en uiterlijke invloeden bedreigd worden. Het is niet vanzelfsprekend. Het vraagt moeite, geduld, soms ook dat je vecht voor de keuze die je gemaakt hebt, voorbij je krachten en principes, voorbij wat je zelf mogelijk achtte. Gelukkig is voor de meesten een terugblik vooral een positief gebeuren, waarbij ze opnieuw kunnen genieten van prachtige en intense momenten, verbonden met elkaar, met hun kinderen en kleinkinderen, met vrienden en collega’s. Vijftig jaar. Het klinkt zo veel en tegelijk zo kort.
En zo vaak wanneer ik mensen spreek die zo’n gouden jubileum kunnen vieren, klinkt het woord dankbaarheid. We openden er deze viering mee: tijdens deze eucharistieviering gaat in de eerste plaats onze dank uit naar God, die de liefde van Jozef en Yvonne steeds weer gezegend en verdiept heeft. Hem, die ons al vanaf de moederschoot zijn trouwe liefde heeft geboden, die ons vrolijkheid en vrede wil schenken, willen we danken en eren, loven en prijzen.

De eerste lezing, uit de brief van Paulus aan de Kolossenzen geeft ons enkele belangrijke raadgevingen mee, niet enkel voor ons gouden echtpaar, maar ons allemaal: van harte meeleven met anderen, vriendelijk en geduldig zijn, vergevingsgezind. Maar het allerbelangrijkste is: houd van elkaar. De onderlinge liefde is het waarmerk bij uitstek voor een geslaagd huwelijk, voor een geslaagd christelijk leven. En de laatste raad die Paulus tot twee keer toe mee geeft is: wees dankbaar. Dankbaarheid is misschien wel de belangrijkste en sterkste motor om een huwelijksrelatie gaande te houden. Veel mensen denken dat het de liefde is. Ik ga hen geen ongelijk geven. Maar uit talloze gesprekken heb ik geleerd dat in gezinnen waar dankbaarheid uitgesproken en beleefd wordt, er een meer geluk en vrede te vinden is. “Dank u” zeggen is niet zo moeilijk, het kost niks, maar het tovert een schijnbare vanzelfsprekendheid om in een erkend geschenk. Wat wij voor elkaar doen in een gezin is niet vanzelfsprekend, maar een geschenk aan elkaar, aan het hele gezin. Daar onze dankbaarheid voor tonen, is een sfeer mogelijk maken waarin mensen zich gerespecteerd, gewaardeerd en bemind voelen. Volgens mij is dat één van de belangrijkste recepten voor een goed huwelijk, voor een gelukkig leven.
Beste Yvonne en Jozef, vijftig jaar geleden hebben jullie jullie handen in elkaar gelegd en elkaar tegenover God en de mensen trouw beloofd. Toen wisten jullie niet welke goede of kwade dagen er in het verschiet lagen. Vandaag willen wij jullie vooral wensen dat jullie nog lang en intens mogen genieten van wat jullie samen hebben opgebouwd. Namens heel de kerkgemeenschap bevestig ik ook dat wij jullie nabij willen blijven, in ons gebed, in onze steun en aandacht waar jullie dat nodig hebben. Want jullie zijn voor ons al vijftig jaar een beeld van hoe veel God van mensen houdt, van hoe groot liefde kan zijn, van wat het betekent jezelf weg te geven en een ander te aanvaarden, een leven lang.
Onze dankbaarheid gaat daarom ook naar jullie, die voor ons een voorbeeld en een teken zijn geweest en nog zullen zijn. Moge God, die liefde is, jullie altijd merkbaar nabij zijn en zegenen. Amen.

Advertenties

0 Responses to “Homilie voor de eucharistieviering ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubilium van Jozef Van Dyck en Yvonne Schurmans”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Bezoekers:

  • 117.389 pageviews

Archief

Follow De blog van Vincent on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 211 andere volgers

Advertenties

%d bloggers liken dit: